انواع فیوزها

انواع فیوزها از مهم‌ترین قطعات محافظت‌کننده در سیستم‌های الکتریکی هستند، که بدون حضور آن‌ها خرابی و حوادث ناگوار در سیستم رخ می‌دهد. به طور خلاصه فیوز وسیله‌ای الکتریکی یا مکانیکی است که برای محافظت مدارها از اضافه جریان، اضافه بار و اطمینان از محافظت از مدار استفاده می‌شود. فیوز برقی در سال 1890 توسط توماس آلوا ادیسون اختراع شد. در ادامه مقاله با انواع فیوزها، ساختار، عملکرد و کاربرد آن‌ها آشنا می‌شویم. برای اطلاعات بیشتر می توانید به سایت فازینو مراجعه کنید.

ساختار انواع فیوزها

یک فیوز، شامل سیم فلزی با مقاومت کم است که در یک ماده غیرقابل احتراق محصور شده است. فیوزها برای اتصال و نصب سری با یک مدار و دستگاهی که باید از اتصال کوتاه و اضافه جریان محافظت شود به کار می‌رود. درصورت عدم وجود فیوز و قطع کننده مدار، دستگاه الکتریکی ممکن است آسیب ببیند؛ زیرا این وسایل با توجه به محدودیت جریانی که دارند توانایی مدیریت و حمل اضافه جریان نیستند.

کار با انواع فیوزها بر اساس اثر گرمایش جریان است. یعنی هر زمان اتصال، اضافه جریان یا اتصال بار ناسازگار اتفاق می‌افتد؛ سیم داخل فیوز به دلیل گرمای تولید شده توسط جریان زیاد از آن داغ و ذوب می‌شود.

دسته بندی انواع فیوزها

انواع فیوزها را براساس کاربرد به فیوزهای یک بار مصرف (One Time Only Fuse)، فیوزهای با قابلیت تنظیم مجدد (Resettable Fuse)، فیوزهای محدودکننده و غیر محدودکننده جریان (Current limiting and non–current limiting fuses) می‌توان دسته‌بندی کرد.

فیوزهای یک بار مصرف یک سیم فلزی دارند که هنگام اضافه جریان یا اضافه بار یا اتصال کوتاه می‌سوزد، و مجبور می‌شوید این فیوزهارا به حالت دستی تعوض کنید. فیوزهای سوئیچی ارزان هستند و تقریبا در همه وسایل الکترونیکی و برقی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از طرف دیگر در صورت بروز خطا در سیستم فیوز قابل تنظیم مجدد پس از عملکرد به طور خودکار تنظیم می‌شود. فیوز محدود کننده جریان و مقاوت بسیاری را برای زمان کوتاه ایجاد می‌کند. درحالی که فیوز غیر محدودکننده جریان، در صورت عبور جریان زیاد قوس ایجاد می‌کند تا جریان را قطع کند و مدارهای مرتبط و وصل شده را محدود کند.

آشنایی با انواع فیوزها

آشنایی با انواع فیوزها

انواع فیوزهای مختلفی در بازار موجود است و می‌توان آن‌ها را بر اساس جنبه‌های مختلف دسته بندی کرد. جالب است؛ بدانید که از فیوزها در هر دو مدار AC و DC استفاده می‌شود. انواع فیوزهارا می‌توان با توجه به نوع ولتاژ تغذیه ورودی به دو دسته اصلی تقسیم کرد:

  • فیوزهای AC
  • فیوزهای DC

تفاوت‌های کمی بین فیوزهای AC و DC وجود دارد که در سیستم‌های AC و DC مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه به این تفاوت‌ها پرداخته شده است.

فیوزهای DC

در سیستم DC زمانی که سیم فلزی به دلیل گرمای تولید شده توسط اضافه جریان ذوب می‌شود، قوس الکتریکی تولید خواهد شد و خاموش کردن این قوس به دلیل مقدار ثابت DC بسیار دشوار است. بنابراین برای حداقل رساندن قوس فیوز، فیوز DC کمی بزرگتر از فیوز AC است.

فیوزهای AC

در طرف دیگر، یعنی در سیستم AC ولتاژ با فرکانس‌های بین 50 تا 60 هرتز دامنه خود را از صفر تا مقدار پیک به تعداد 60 بار در هر ثانیه تغییر می‌دهد. در نتیجه قوس به راحتی در مقایسه با DC حذف می‌گردد. بنابراین ، فیوزهای AC در مقایسه با فیوزهای DC از نظر اندازه کوچک هستند.

فیوزهای کارتریج

فیوز کارتریج

فیوزهای کارتریج برای محافظت از وسایل برقی مانند موتور، تهویه هوا، یخچال، پمپ‌ها و غیره، که ولتاژ بالا لازم دارند استفاده می‌گردد. این فیوزها تا 600 آمپر و 600 ولت AC در دسترس هستند و به طور گسترده‌ای در صنایع تجاری و همچنین تابلوهای توزیع برق خانگی استفاده می‌شود. به طور کلی دو نوع فیوز کارتریج داریم: 1. فیوز عمومی بدون تاخیر زمانی و 2. فیوز کارتریج خاص با تاخیر زمانی.

فیوزهای فشار قوی

فیوزهای ولتاژ بالا یا فشار قوی در سیستم‌های قدرت برای محافظت از ترانسفوماتور قدرت، ترانسفورماتورهای توزیع و ترانسفورماتور ابزار دقیق و غیره برای شرایط که ممکن است بریکرهای مدار نتوانند از سیستم محافظت‌کننده، استفاده می‌گردد. ولتاژ فیوزهای فشار قوی بین 1500 ولت و 13 کیلوولت است. جنس المنت فیوزهای فشار بالا معمولا از نقره، مس و قلع است.

فیوز خودرو

فیوز خودرو

این مدل از انواع فیوزها که به آن فیوز پلاگین هم گفته می‌شود دارای بدنه پلاستیکی و دو درپوش فلزی هستند تا در پریز مربوط قرار گیرند. این فیوزها اکثرا در خودرو برای سیم کشی و محافظت از اتصال کوتاه استفاده می‌شوند. محدودکننده‌های فیوز لوله شیشه‌ای به طور وسیع در صنایع خودروسازی به کار می‌روند. اندازه فیوزهای خودرو بین 12 تا 42 ولت است.

مقالات مرتبط: برقکار اتوموبیل سیار

فیوزهای SMD

فیوزهای SMD و نامی که از Surface Mount Technology گرفته شده است. این نوع از انواع فیوزها در کاربرهای برق DC مانند هارد دیسک، دستگاه‌های دی وی دی، دوربین، تلفن همراه و غیره که در آن‌ها محدودیت فضا وجود دارد استفاده می‌شوند. اندازه فیوزهای SMD بسیار کوچک است و تعویض آن‌ها نیز دشوار است.

جمع بندی

فیوز یک ابزار خودکار برای قطع برق یک سیستم معیوب است که می‌تواند با قطع خودکار تامین شود. این قطع کننده مدار می‌تواند به عنوان جایگزینی برای فیوزهای سقفی استفاده شود، اما دارای خواص متفاوتی است. و باید با توجه به نیاز و کاربرد مورد نظر یکی از آن‌ها را انتخاب کنید باری اطلاعات بیشتر در زمینه رفع اتصالی برق، برقکار شبانه روزی ، برقکار سیار تهران ، نصب و تعمیرات دوربین مداربسته و آیفون تصویری می‌توانید به سایت فازینو مراجعه کنید.

امتیاز دهید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0912 75 25 7730919 44 70 774