فهرست مطالب
استفاده از لامپ هالوژن برای روشنایی در منازل و محیطهای کاری بسیار معمول شده است. این لامپها به دلیل خصوصیات خاص خود، جایگاه خود را در بازار روشنایی به دست آوردهاند.
به امروزه، موضوع روشنایی به اهمیت فوقالعادهای رسیده است. به همین دلیل، تجهیزات و محصولات متعددی برای روشنایی در بازار عرضه شدهاند که نه تنها نیاز به نور محیط را برطرف میکنند، بلکه جزو عناصر دکوراتیو نیز محسوب میشوند. لامپهای هالوژن یکی از این تجهیزات هستند که در این بلاگ قصد داریم به بررسی آنها، از جمله نحوه نصب، کاربردها، مزایا و معایب آنها بپردازیم.
این لامپها از قدیمیترین انواع لامپها هستند که به دلیل کیفیت بالای نور، شدت نور مناسب، راحتی نصب و استفاده، و همچنین کاربردهای گسترده، همچنان جزو محبوبترین و پرفروشترین انواع لامپها محسوب میشوند.
لامپهای هالوژن، نوعی از لامپهای رشتهای هستند که درون محفظه آنها علاوه بر رشته تنگستن و گاز بیاثر، با مقداری هالوژن مانند ید و برم نیز پر شده است.
لامپهای هالوژن انواع مختلفی از نظر منبع نوری دارند، از جمله لامپهای هالوژن الایدی، SMD و COB. لامپهای هالوژن الایدی به عنوان نسل جدید هالوژنها محسوب میشوند که هم قدرت روشنایی و نور بیشتری دارند و هم انرژی کمتری مصرف میکنند.
از دیگر خدمات فازینو میتوان به اعزام برقکار شمال تهران ، برقکار شبانه روزی ساختمان ، سیم کشی ساختمان اشاره کرد .
مزایای لامپ هالوژن
لامپهای هالوژن به این صورت کار میکنند که زمانی که انرژی الکتریکی یا به عبارت دیگر برق به داخل آن وارد میشود، گاز هالوژن موجود در رشته تنگستن لامپ داغ میشود و این گرما باعث تولید نور سفید از لامپ میشود.
به دلیل اینکه میزان گرمای تولید شده در لامپهای هالوژن به سطح کوچکی منتقل میشود و همچنین حباب داخل لامپ هالوژن به تنگستن درون شیشه نزدیک است، حرارت تولید شده در این نوع لامپ کمتر از لامپهای التهابی است.
این تنها یکی از مزایای لامپهای هالوژن نیست. میتوان به مزایای زیر نیز اشاره کرد:
کارایی بالا
لامپهای هالوژن دارای کارایی بالایی هستند و نوری با کیفیت و واضح را فراهم میکنند که برای مکانهایی مانند آشپزخانه یا اتاق کار مناسب است.
رنگدهی خوب
رنگدهی مناسبی که لامپهای هالوژن ارائه میدهند، برای محیطهایی که نیاز به دید بهتر رنگها دارند، بسیار ایدهآل است.
عمر طولانیتر
با عمر زندگی بیشتر نسبت به لامپهای فلورسنت، هالوژنها به عنوان یک گزینه پایدارتر محسوب میشوند.
از آنجا که لامپ های هالوژنی اغلب از نوع سقفی هستند و در کنار این ها نور مناسبی نیز دارند، می توان از لامپ هالوژن به منظور نورپردازی نمای داخلی ساختمان ها استفاده کرد.
بنابراین کاربرد اصلی لامپ هالوژن سقفی گرد و مربعی شکل، در نورپردازی سقف های کاذب، کابینت های آشپزخانه ها، بالای تلوزیون، راهروها و حتی اتاق خواب ها است.
معایب لامپ هالوژن
مصرف بالای انرژی
این لامپها ممکن است انرژی بیشتری را نسبت به گزینههای دیگر مصرف کنند، که میتواند موجب افزایش هزینههای انرژی شود.
گرمای زیاد تولید شده
لامپهای هالوژن ممکن است دمای بالایی تولید کنند که موجب ایجاد مشکلاتی مانند گرمای زیاد در محیط شود.
نقشه سیم کشی لامپ هالوژن سقفی
مطمئناً در اختیار داشتن نقشه سیم کشی لامپ هالوژن سقفی به ما کمک می کند تا مسیر درست را برای نصب لامپ ها و اجرای سیم کشی آن ها طی کنیم.
در تصویر زیر نقشه سیم کشی لامپ هالوژن سقفی را مشاهده می کنید که برای 6 عدد لامپ هالوژن طراحی شده است.
به طور روشن، از یک کلید دوپل برای کنترل روشن و خاموش کردن لامپها استفاده شده است و تمامی 6 لامپ به شکل سری به یکدیگر متصل شدهاند.
در ادامه، سیمهای فاز و نول را که به رنگهای قرمز و آبی در تصویر آمده است، مشاهده میکنید. سیم فاز به کلید دوپل وصل شده و دو خروجی فاز از آن گرفته شده است.
یکی از خروجیهای فاز از کلید دوپل به سه لامپ هالوژنی سقفی و دیگری به باقی لامپهای هالوژنی متصل شده است.
سیم نول نیز در نقشه مشخص شده که فقط از کلید عبور کرده و مستقیماً به تمامی 6 لامپ هالوژنی سقفی به شکل سری متصل شده است.
در مرحله بعدی، جزئیات بیشتری را در مورد طریقه نصب و سیمکشی لامپهای هالوژنی سقفی برای شما شرح میدهیم.
مراحل و نحوه نصب لامپ هالوژن
اولاً باید اشاره کنیم که برای نصب و سیمکشی لامپهای هالوژن در سقف، هیچ محدودیتی وجود ندارد. به عبارت دیگر، شما میتوانید تعداد لامپهای هالوژنی را به دلخواه خود تعیین کنید.
دوماً، برای نصب لامپهای هالوژن در سقف، لازم است ابتدا زیرسازی مورد نیاز را انجام دهید. سپس، میتوانید به توضیحات روش نصب و سیمکشی لامپهای هالوژن در سقف بپردازید.
مرحله 1 : آماده کردن محل نصب لامپ هالوژن
برای نصب لامپهای هالوژن در سقف ساختمان و استفاده از نورپردازی آنها، نیاز است که محل مورد نظر را آماده کنیم. برای این کار دو گزینه پیش رو داریم: اول اینکه میتوانیم محل مورد نظر را رابیتسکاری و گچکاری کنیم، و یا دوم اینکه میتوانیم در آنجا سقف کاذب نصب کنیم.
در صورت انتخاب رابیتسکاری، میتوانیم با ایجاد یک محفظه توخالی مناسب برای نصب لامپهای هالوژن، از این روش استفاده کنیم. با قرار دادن فریمهای مخصوص، میتوانیم لامپهای هالوژن را در داخل این محفظه نصب کنیم.
در صورت نصب سقف کاذب نیز، عمل سیمکشی و نصب لامپهای هالوژن با سرعت بیشتر و سهولت بیشتری انجام خواهد شد.
مرحله 2 : سیم کشی کلید برق تک پل و یا دو پل
زیرا روشن و خاموش شدن هر نوع لامپ به کلید برق وابسته است، لذا برای انجام سیمکشی لامپهای هالوژن نیاز است که ابتدا سیمکشی کلید برق را انجام دهیم.
با توجه به تعداد لامپهای هالوژنی که در محل مورد نظر استفاده میکنیم، نوع کلید برق متفاوت خواهد بود.
در صورتی که تعداد لامپهای هالوژن کم باشد، میتوانیم با نصب و سیمکشی کلید تکپل برق روشن و خاموش کردن لامپها را انجام دهیم. در این حالت، یک سیم فاز از جعبه تقسیم به کلید تکپل وارد میشود و یک خروجی فاز از آن گرفته میشود.
اما اگر تعداد لامپهای هالوژنی بیشتر باشد، مناسب است از یک تا چند عدد کلید دوپل برای کنترل روشن و خاموش کردن لامپها استفاده کنیم. در این صورت، یک سیم فاز ورودی به کلید دوپل وارد میشود و سپس دو خروجی فاز از کلید گرفته میشود.
مرحله 3 : هدایت سیم های برق به محل نصب لامپ های هالوژنی
ادامه کار بسیار ساده انجام می شود. تا این مرحله کلیدهای برق تک پل و یا دو پل ما در محل نصب لامپ های هالوژنی سیم کشی و نصب شده اند.
اکنون باید سیم فاز را از کلید برق گرفته و به همراه سیم نول به داخل لوله برق هدایت کنیم تا سیم های فاز و نول به محل نصب لامپ های هالوژنی هدایت شوند.
مرحله 4 : سیم کشی لامپ های هالوژنی
حالا کافی است که سیم فاز خروجی از کلید برق را به لامپهای هالوژنی متصل کنیم. در این حالت، سیم فاز خروجی به شکل سری به لامپها متصل میشود.
اگر تعداد لامپها زیاد باشد و از کلید دوپل استفاده کرده باشیم، دو فاز خروجی در محل نصب کلید وجود خواهد داشت. بنابراین، یک سیم فاز خروجی را به نیمی از لامپهای هالوژنی به شکل سری میبندیم و سیم فاز خروجی دوم را نیز به نیمی دیگر از لامپهای هالوژنی به همین شیوه اتصال میدهیم.
سیم نول موجود در محل نیز به شکل سری به تمام لامپهای هالوژنی متصل میشود. به این ترتیب، تمام لامپها به سیم فاز و نول مجهز میشوند.
توجه داشته باشید که برای انجام این کار، لازم است سر سیمهای فاز و نول را با کمک سیم چین کمی لخت کرده و سپس سیم را به پایههای لامپهای هالوژن ببندیم. در برخی از لامپهای هالوژنی، سیم برق به کمک چسب به پایههای لامپ بسته میشود و در برخی دیگر، این کار با استفاده از پیچ انجام میشود.
مرحله 5 : نصب لامپ هالوژنی
در این مرحله کار سیم کشی لامپ ها به اتمام رسیده و فقط باید لامپ هالوژن را در محل مورد نظر نصب کنیم.
برای این منظور گیره پشت قاب لامپ را به سمت داخل گرفته و لامپ را با یک حرکت سریع در داخل محفظه ای که از قبل در داخل رابیتس بندی و یا سقف کاذب ایجاد کرده ایم، قرار می دهیم.
با این اقدام گیره در پشت لامپ باز شده و آن را بر روی سقف نگه می دارد. در آخرین مرحله می توانیم برق ساختمان را وصل کرده و با زدن کلید برق روشن و خاموش شدن لامپ هالوژن را چک کنیم.
نکات مهم در استفاده از لامپ هالوژن
احتیاط در دستیابی و نصب
اطمینان حاصل کنید که در حین نصب و تعویض لامپ، از دستگیرههای مناسب استفاده میکنید تا احتمال خرابی و آسیب به لامپ را کاهش دهید.
استفاده از مدارات حفاظتی
به منظور جلوگیری از حوادث ناگهانی مانند اتصال کوتاه، اطمینان حاصل کنید که مدارات حفاظتی مورد نیاز نصب شدهاند.
نتیجهگیری
در این مقاله به بررسی لامپهای هالوژن پرداختهایم و نقشهی سیمکشی آنها را بررسی نمودیم. در پایان، مدل سیمکشی این نوع لامپ را به شرح دقیقی توضیح دادیم.
لامپهای هالوژنی به دلیل مدلهای متنوع رنگی و ساده، توکار و روکار و قابهای مربعی و گرد، جلوهی زیبایی به طراحی داخلی خانهها میدهند.
حتی در ساختمانهای اداری و تجاری نیز به دلیل مصرف محدود انرژی و پخش نور مناسب، به وفور مورد استفاده قرار میگیرند.
از آنجا که لامپهای هالوژنی انتخاب بسیار مناسبی برای نورپردازی داخلی ساختمانها هستند، هیچ شکی نیست. اما نحوه چیدمان و نصب این نوع لامپ در سقف میتواند تاثیر زیادی در جلوهی نوردهی آن داشته باشد.
بنابراین، بسیار مهم است که قبل از اقدام به نصب و سیمکشی لامپهای هالوژن، از یک مجری برق ماهر در خصوص تعداد و محل نصب این لامپها مشورت بگیریم.
تکنسینهای برق ماهر مجموعه تاسیسات 24 ساعته میتوانند گزینهی بسیار مناسبی برای دریافت مشاوره و انجام نصب و سیمکشی لامپهای هالوژن در سقف باشند.
به علاوه، متخصصین این مجموعه میتوانند نصب و سیمکشی لامپهای هالوژن را همراه با ضمانت برای شما انجام دهند.
بدون دیدگاه